Předkládáme před vás diabetickou kuchařku, která se skládá ze základních receptur, které můžete uplatnit při každodenním vaření pokrmů. Ne každý má náladu a trpělivost vyhledávat vhodné pokrmy, receptury nebo přepočítávat množství uhlovodanů a ostatních látek. Receptury v této knížce jsou sestaveny tak, že v úvodu každého receptu jsou uvedeny hodnoty sledovaných látek, tj. bílkovin, tuků a uhlovodanů, které jsou u diabetických diet sledovány, s označením nutriční hodnoty, a ta je uvedena v kilojoulech. Vydělíme-Ii toto číslo číslem 4, 1, získáme hodnotu v kcal.
Pro snazší přípravu pokrmu jsou v záhlaví receptury uvedeny veškeré suroviny, potřebné pro přípravu jedné porce. Proto je velmi jednoduché vypočítat množství surovin pro větší počet strávníků, prostě počet strávníků krát množství na jednu porci. Postupy přípravy pokrmů jsou velice jednoduše popsány, tak, že i málo zkušený člověk nebude mít s vařením pokrmů potíže.
Kuchařka krom spousty receptů obsahuje ještě rady k odměřování surovin, informace o tom, co pomůže diabetikům v počáteční fázi k uzdravení, čeho se musí vyvarovat, přehled sladidel, tabulky hodnot (ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, salámů, nápojů..), schémata pro diabetické diety, ukázky jídelních lístků, nabízí záměny potravin..