Klára je vášnivá kuchařka, zapálená sběratelka chutí, máma od dvou dětí, šéfredaktorka webu a časopisu PrimaFresh a taky majitelka rozsáhlé sbírky kuchařských knih a hromad časopisů o jídle. Podle kuchařek ale sama skoro nevaří, ráda si je prohlíží a nasává informace - kombinace surovin a koření, postupy na přípravu omáček, curry, pečeného masa … A pak prostě jde a uvaří to stejně podle sebe - bez receptu.
A co můžete čekat od takové kuchařky, která vás nabádá, abyste podle ní nevařili?
Vaření bez receptu vám dá svobodu - stačí se naučit základní postupy a techniky a pak už můžete směle improvizovat podle toho, na co máte chuť nebo podle stavu domácích zásob. Máte ve spíži rýži na risotto a v lednici máslo a kus parmazánu? To je základ, kterým nakrmíte celou rodinu, a pokud umíte uvařit tohle jednoduché tradiční jídlo, umíte uvařit nepočítaně dalších jídel, podle toho, čím to risotto dochutíte!
Víte, co má bramboračka, zelňačka nebo thajská kuřecí polévka společného, kromě toho, že jsou to polévky? Stejný postup přípravy! A pokud si ho osvojíte, můžete vesele zkoušet další a další pokrmy.
V této knize se naučíte základní postupy, které využijete při přípravě předkrmů, polévek, hlavních chodů i dezertů. V každé kapitole podrobně vysvětlíme, jak dojít k plnému talíři báječného jídla a nebudou chybět i konkrétní recepty, jako příklady, jak může hotový pokrm vypadat. O své tipy a triky a nápady na kombinace surovin se podělí i známí šéfkuchaři či šikovní foodblogeři.