Nepostradatelný, vysoce informativní a trvale zábavný knižní pramen informací o Provenci, sepsaný spisovatelem, jenž si z této oblasti udělal svou vlastní zemi. Ačkoliv je tato kniha zorganizována od A až do Z, lze ji jen stěží nazvat konvenční knihou na vyhledávání informací. Je to spíš výběr těch aspektů Provence, které Peter Mayle považuje po bezmála 20 letech, jež tam prožil, za nejzajímavější, nejzvláštnější, nejlahodnější, či prostě nejlegračnější. Ve více než 200 kapitolkách píše o natolik rozdílných tématech, jako je např. architektura, emigranti, legendy, levandule, muzeum Cizinecké legie, muzeum vývrtky, původ Marseillasy. A samozřejmě píše také o jídle a pití: o růžovém provensálském vínu, lanýžích, olivách, melounech, bujabéze, o sýru, jenž zabil římského císaře, a dokonce i o léčbě špatného zažívání. Mayle zde podává souhrn svého uměleckého díla, na němž pracoval po celá léta, a v němž jsou i krabičky zápalek, kresby, stoleté staré reklamy, fotografie a turistické brožurky. Tato kniha je požitkem pro stále se rozrůstající okruh Mayleho čtenářů a perfektním doplňkem k jakémukoliv knižnímu turistickému průvodci po Provenci či rovnou po celé Francii.
Štítky:
Eposy,
Provence,
Levandule