Příčiny, souvislosti, důsledky a možnosti řešení nemocí a problémů spojených s jídlem, tak zní podtitul této knihy. Procházíme v ní společně s potravinami, které konzumujeme během celého dne, zároveň i dějinami lidské stravy. Vysvětlujeme historické důvody, proč nám mnohé z našich základních jistot, například pšenice nebo mléko, dnes spíš škodí než prospívají. Strava ovlivňuje zdravotní stav mnohem víc, než jsme se dosud domnívali. Chceme vám naznačit, že nad každým soustem jídla nebo douškem nápoje byste se měli zamyslet. Jídlo měnilo osudy našich předků, ovšem to, co jedli naši rodiče nebo prarodiče, se za necelé půlstoletí novodobého zemědělství a chovu hospodářských zvířat změnilo stejně významně jako způsob zpracování. Naše společnost vyměnila kvalitu prožitku za kvantitu. Syntetická antibiotika a pesticidy z obilných, zeleninových nebo ovocných polí nás nevídaným způsobem každodenně zatěžují. Často netušíme, co vlastně jíme. Nevíme o přítomnosti cizorodých látek a alergenů, které způsobují poruchy metabolismu, nebo o neustále stoupající chemizaci naší stravy. Kvůli tomu musíme změnit skladbu potravin i způsob jejich přípravy. Vedle poznání příčin, souvislostí a pochopení nabízí tato kniha řešení. Je jich mnohem víc, než předpokládáte, a výběr záleží jenom na vás. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Svět přírodních antibiotik, Zdraví v ohrožení — Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí s recepty na sladká jídla bez použití rafinovaného cukru.
Štítky:
Zdravá výživa,
Potraviny,
Výživa člověka,
Dietetika,
Hygiena výživy