V knize Úžasné chemické pokusy v kuchyni mohou děti starší 9 let experimentovat s materiály, které najdou doma v kuchyni, a odhalovat při tom tajemství chemie. Dozví se, co jsou to atomy, molekuly, pevné látky, kapaliny, plyny, polymery, jak vypadá periodická tabulka prvků, a spoustu dalších informací. Výroba gumového slizu, různých dobrot a chemické reakce, které si vyzkouší, jim pomohou ozřejmit důležité chemické pojmy. Použité materiály jsou snadno dostupné a u většiny pokusů je vhodná drobná pomoc dospělé osoby. Úžasné chemické pokusy v kuchyni je zábavný a vzrušující způsob, jak se malí čtenáři mohou dozvědět, co je to chemie, a stát se vědeckými pracovníky doma v kuchyni! Věděli jste, že: - Jedno zrnko cukru obsahuje asi 1 000 000 000 000 000 000 molekul? - Při jediném nádechu vdechnete víc molekul, než kolik je na celé zeměkouli zrnek písku? - Polymer zvaný kevlar je speciální vlákno pětkrát pevnější než ocel a používá se k výrobě ochranné a sportovní výstroje? - Rubidium je tak reaktivní, že se vznítí při kontaktu s vodou, a dokonce i při kontaktu se vzduchem? „CHEMICKÉ POKUSY V KUCHYNI! OD ZÁHADNÉHO SLIZU PO SODOVKOVOU RAKETU PŘINÁŠÍ TATO KNIHA TU NEJVĚTŠÍ ZÁBAVU. NEMŮŽU SE DOČKAT, AŽ SI NĚKTERÉ Z UVEDENÝCH POKUSŮ VYZKOUŠÍM. A MOJE VNOUČATA? TA BUDOU MUSET POČKAT.“ Roald Hoffmann Nositel Nobelovy ceny za chemii 1981 „JAKMILE SE DĚTI PUSTÍ DO VĚDECKÝCH POKUSŮ, ZJISTÍ, JAK JE VĚDA VE SKUTEČNOSTI ZÁBAVNÁ.“ Peter Agre, M.D. Nositel Nobelovy ceny za chemii 2003 „ŠKODA, ŽE JSEM TUHLE KNÍŽKU NEMĚL! URČITĚ BY PODNÍTILA ZVĚDAVOST MÝCH, NYNÍ UŽ DOSPĚLÝCH, SYNŮ.“ Stephen S. Bates, Ph.D., vědecký pracovník v Toxic Phytoplankton, Fisheries and Oceans v Kanadě „DÍKY TÉTO KNIZE OBJEVÍ CHEMII ZÁBAVNOU FORMOU CELÁ RODINA. POKUD VÍTE O NĚKOM, KOHO CHEMIE ZAJÍMÁ, TUHLE KNÍŽKU SI PROSTĚ ZAMILUJE.“ Mike Young, učitel páté třídy na škole v Pittsburghu v Pensylvánii, nositel ocenění Učitel roku, udělovaného Národní vědeckou nadací
Štítky:
Domácí hospodářství,
Chemické pokusy