Už před 3 500 lety využívali Mayové, Aztékové a Inkové chia
semínka jako zdroj energie i jako prostředek k uzdravování
a omlazování. Bývala nejcennější obětínou přinášenou
tamním božstvům. V dnešní době se chia semínka považují
za superpotravinu, protože vedle sytící funkce plní i úlohu
spolehlivého prostředku chránícího před nemocemi
a přispívajícího k uzdravování, kráse a omlazování,
což dosvědčují světoznámé osobnosti jako například
Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey nebo Orlando Bloom.
Je v nich totiž obsaženo o 70 % více proteinů než v sóji,
o 25 % více vlákniny než ve lněném semínku, o 30 % více
antioxidantů než v borůvkách, dostatek organismem snadno
zužitkovatelného vápníku, a navíc vzácné mastné kyseliny
omega-3 a omega-6 i vitamíny řady B.
Chia semínka udržují hladkou a svěží pleť, podporují růst
a lesk vlasů. Z nich připravená jídla a nápoje jsou mocným
energetickým zdrojem, současně však napomáhají k redukci
váhy a dosažení štíhlosti. Zkušená autorka neopominula
seznámit čtenáře s recepty na přípravu polévek, pokrmů,
sladkostí, salátů a nápojů, které kromě už uvedených kladů
navíc ještě zmírňují problémy například se štítnou žlázou,
oběhovým ústrojím či pálením žáhy