Design obálek Fontu/ Font Cover Design 1991 - 2007 (ENG)

Naše cena: 25 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0017309
EAN: 9788070271704
ISBN: 9788070271704
Nakladatel: Moravská galerie v Brně
Vazba: brožovaná
Počet stran: 36
Rok vydání: 2007
Jazyk: Anglicky
Kategorie: Umění

„Doba dodání byla delší, než bylo původně uvedeno na webu, ale poslali email s vysvětlením, takže komunikace v pořádku.“

Design obálek Fontu/ Font Cover Design 1991 - 2007 25 CZK Nové

Časopis Font založilo koncem roku 1991 grafické studio Kafka design. V porevolučním nadšení bylo jejich základním cílem odborně pomáhat čtenářům orientovat se v grafické práci v podmínkách rozbíhající se tržní ekonomiky, provázené prudkým nástupem digitálních technologií, které umožnily vpád neškolených amatérů do dosud výsadního postavení profesionálů v oboru grafického designu, nazývaném do té doby užitou grafikou.
U zrodu Fontu stáli a do dnešní doby vytrvali Ondřej Kafka, Pavel Hrych, Vladimír Kolenský a Aleš Navrátil. I když první čísla byla co do rozsahu skromná, levně tištěná a jejich layout vytvářeli společnými silami střídavě všichni členové redakce, záhy se časopis změnil v jedinečné periodikum s unikátně řešeným designem obálek, jaké jsme byli zvyklí před listopadem 89 vídat u renomovaných mezinárodních časopisů jako Graphis, Novum Gebrauchsgraphik, Print, Idea aj., které bylo obtížné získat, ale možné zapůjčit si v knihovně Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně. Vedle originálního designu obálek Fontu kladli jeho redaktoři a tvůrci od počátku důraz na propagování atraktivních materiálů a nových technologií právě na obálkách, které jsou jako "oko - do duše okno" hlavní vstupní branou k obsahu jednotlivých čísel.
Zásadní změnu vzhledu Fontu přinesla proměna designu časopisu, který zpracoval a teoreticky zdůvodnil jeden ze zakladatelů časopisu Pavel Hrych, absolvent VŠUP, ateliéru knižní grafiky a písma profesora Jana Solpery. Od čísla 40 s použitím plastického oválného logoprintu (viz Font 4/1998) je i layout časopisu jeho doménou. Nahradil dosud obdélníkový tvar značky časopisu novým oválným logem, které si podrželo negativní podobu písma, ale jeho umístěním v oválu a možností libovolné barevnosti umožnilo volnost v grafickém řešení obálek. Současně byl zaveden slogan: Font - první grafický časopis.
V úvodu čtyřicátého čísla Ondřej Kafka proklamuje vylepšenou recepturu Fontu slovy: "Vyzpovídáme významnou reklamní agenturu, zkušené grafické studio a dobrého výtvarníka a trochu je podusíme. Na drobno nasekáme logotypy vybraného oboru a okořeníme článkem o corporate vybraných značek. Kuchařka "Krok za krokem" upeče zajímavý postup. Přidáme něco o aktuálních verzích grafických programů a proklepneme i nějaký ten kousek hardware, omastíme reportážemi z výstav a veletrhů. Vše se poté vaří několik probdělých nocí a na závěr ozdobí netradiční obálkou."
Design obálek je jen ve výjimečných případech vytvářen členy grafického studia Kafka design. Za zmínku stojí i Font 42, 6/1998, s portréty autorů Fontu jako "pestrobarevných objektů určených k prezentaci systému hexachrome s přidáním přímé stříbrné barvy."Tento exkluzivní prostor pro vlastní zviditelnění je poskytován jak významným grafikům, tak i studentům, jejichž tvorba byla zpočátku publikována na vnitřní dvoustraně časopisu. V okamžiku, kdy prezentaci díla grafiků uvnitř čísel nahradily rozhovory s nimi, stal se i jimi vytvořený design obálek předznamenáním obsahu daného čísla časopisu, navíc často tématicky zaměřeného. Prozíravý výběr studentských autorů obálek Fontu s odstupem času ukazuje, že z nich ve většině příkladů vyrostly výrazné osobnosti české designérské scény. Graficky originálně řešené obálky přinášejí ukázky zajímavých, nestandardních tiskových technologií a materiálů (holografie, šestibarevný či metalický tisk, termogravura, výsek, ražba, voňavé barvy, ruční litografie, lentikulární technologie a další).

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 59 Kč Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 49 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)