Jedna z nejdůležitějších zásad správné výživy vychází ze zkušenosti, že strava musí být nejen výživná a plnohodnotná, ale i pestrá a chutná. Kromě základních složek by měla obsahovat také doplňkové živiny, chuťové a aromatické látky. Ty se do jídel přidávají ve formě koření a jiných pochutin, o nichž pojednává naše publikace. Pochutiny nejsou hlavními pilíři stravování, jako například bílkoviny, tuky nebo sacharidy, přesto naše pokrmy originálně dotvářejí a výrazně zkvalitňují.
Kniha Dobrou chuť! Tajemství chutí a vůní podává základní informace o pochutinách, které se u nás používají nejčastěji. Jsou to například koření, houby, ocet, hořčice, sůl, ořechy, mák, med nebo čokoláda.
Čtenář se dozví o původu potraviny (pochutiny), jejích zdrojích a případném výskytu, dále co která pochutina obsahuje (chemické složení), o jejím kulinářském využití a možném (většinou blahodárném) vlivu na organismus.
Pro zpestření (i kulinářské obveselení a poučení) uvádí autor za každou kapitolou zajímavý recept.
Doufám, píše v úvodu Jozef Augustín, že tato kniha si najde cestu k co nejširšímu okruhu čtenářů, skutečných milovníků chutného a kvalitního jídla, a přispěje k povzbuzení nejen vašeho těla, ale i duše.
Štítky:
Příručka