Jako všechny ostatní texty Benjamina Kurase, jsou i jeho Pravicové kuchařky vyváženě namíchaným pokrmem bystrých postřehů, poučených úvah a humoru. Čili pro ty, kteří se jen chtějí zasmát - vězte, že si budete moci i něco uvařit. A pro ty, kdo hledají nové kulinářské prožitky - zkonzumujete i spoustu zajímavostí o kulturním pozadí té které kuchyně.
Proč pravicová kuchařka? Zjednodušeně řečeno, levicovost je kolektivistická a davová, pravicovost individualistická. Levicovým principem je tedy konzumace jídla předpřipraveného a jednotvárného, pravicovým vynalézavost a svoboda improvizace.
A že Británie není kulinární velmoc? Jak to, že nejpopulárnějším televizním šéfkuchařem je Angličan Jamie Oliver a proč si Praha v naději na častější návštěvy Michelinových inspektorů přiváží s velkou pompou Skota Gordona Ramsayho. A oba vás v této knize naučí péct tradiční britský vánoční oběd.
A nejpopulárnější britské jídlo? Není jím už dávno tradiční roast-beef, nýbrž chicken tikka masala, jež za britské národní jídlo prohlásil bývalý ministr zahraničí Robin Cook "protože je ilustrací toho, jak Británie dokáže absorbovat a adaptovat vnější vlivy".
Štítky:
Historické památky