Sortiment mořských ryb a živočichů v současné době podstatně převyšuje nabídku ryb sladkovodních. Jsou tři hlavní důvody, proč tomu tak je. První je ten, že v mořích žije mnohonásobně více druhů ryb než ve sladkých vodách. Druhým důvodem je rozdíl ve fungování tržního hospodářství u nás a v zahraničí. Obchodní firmy v zahraničí bohatě využívají zkušeností, které pramení z mnohaletého působení tržního hospodářství, kde obchodník a výrobce dělá všechno pro to, aby se výrobek prodal. Oproti tomu naše novodobé postsocialistické manažery v chovu a výrobě sladkovodních ryb pramálo zajímá, jak to u nás s nabídkou sladkovodních ryb vypadá. Tyto ryby jsou nabízeny pouze sezonně, spíš jako prostředek k momentální likvidaci přebytků ryb.
Schází u nás stálá nabídka kvalitních čerstvých zpracovaných ryb a cílevědomá propagace spotřeby rybího masa z naší produkce. Tak je náš rybí trh zaplaven spíše dovezenými zmrazenými rybami, převážně mořskými. Ale buďme rádi alespoň za to.
Tato kuchařka vám nabízí nahlédnutí do našeho sortimentu mořských ryb, rady pro jejich koupi, zpracování, grilování.. ale hlavně spoustu receptů, jak upravit makrely, tuňáky, sledě, tresky, okouny, mořského úhoře, ďasa, pražmy, parmice, rejnoka, sépii, krevety, slávky a spoustu dalších exotických živočichů.
Štítky:
Recepty,
Ryby,
Vaření,
Ryby mořské