Když Fernando spatřil Marlenu v benátské kavárně, byl si jist, že našel tu pravou. Marlena, rozvedená americká šéfkuchařka píšící knihy o jídle, si zdaleka tak jistá nebyla. Se svým životem byla spokojená. Ale po několika měsících známosti s Fernandem prodala svůj dům v St. Louis, opustila svou práci, vzdala se většiny svého majetku, políbila na rozloučenou své dvě odrostlé děti a přestěhovala se do Benátek, aby si vzala "cizince", jak sama Fernandovi říká. Náhle sedí v sladce vonící pasticcerii, prochází se paláci ze šestnáctého století, renovuje byt s vyhlídkou na moře a chystá svatbu v starobylém kostelíčku.
Ale není to zdaleka tak jednoduché. Fernando neumí anglicky. Marlena se italsky domluví pouze o jídle. On je introvertní pesimista. Ona rozvážná optimistka. Vyznává jasně červenou rtěnku a má ráda Normu Kamali. Její rtěnka mu připadá příliš nápadná a její jídla příliš slavnostní. "Vaříš jako na svátek," vytýká jí. Fernando vyznává jednoduchost a právě to Marlena vůbec není.
Američanka přenesená do nového prostředí pomalu proniká do prapodivností benátské kultury a nám se dostává příležitosti přihlížet tomu, jak se dva lidé, pevně usazení ve svých zvycích, snaží vybudovat nový život ve dvojici. Nakonec Marlena naučí Fernanda, jak se uvolnit a užívat si života, a on ji dokáže, že něha a láskyplnost dosud nevymřely.
Tisíc dnů v Benátkách, prosycených vůněmi Itálie a jejích pokrmů, je skutečným příběhem ženy, která se zamilovala do muže i města.
Navrch je tu několik Marleniných lahodných receptů.
Štítky:
Pro ženy